Op vrijdag is er een Bodrum een grote groente- en fruitmarkt. Hier doen wij tijdens het vaarseizoen wekelijks inkopen voor de maaltijden aan boord. Met kilo’s tegelijk worden de heerlijkste groentes en het lekkerste fruit aan boord gebracht! En dan moet de kok tijdens een week cruise nog een keer naar een lokale markt onderweg om vers bij te kopen.

Ook nu in de winter wordt de markt wekelijks door ons bezocht. De bemanning is hard aan het werk op de scheepswerf en heeft dan ook een stevige en gezonde lunch nodig. Vandaag ging kapitein Nedim persoonlijk inkopen doen en ik mocht mee. Hij heeft zo zijn vaste adresjes voor de verschillende dingen. 5 lira voor een kilo wilde spinazie vind ik al erg goedkoop. Maar Nedim kijkt net zolang rond tot hij ergens kan afdingen naar 4. Voor dat bedrag heb je trouwens ook twee grote bloemkolen, prijs omgerekend € 1,10. De tomaten worden overal gekeurd, van de aardappelen is blijkbaar meteen duidelijk welke kraam die mag leveren.

Na ongeveer 3 rondes over de markt hebben we alles bij elkaar verzameld en vertrekken zwaar beladen met tasjes, o.a. ook nog diverse kruiden, sla, bonen, rode en witte kool, sinaasappels, bananen, appels. Hierna bezochten we nog de speciale hoek die is gereserveerd voor streekprodukten. Hier verkopen lokale (vooral) boerinnen groentes uit eigen tuin, scharreleitjes, olijfolie uit hun boomgaard, verse pasta, zelf ingemaakte groentes en gedroogde kruiden. De dames zijn erg inventief en zien overal handel in. Vandaag waren er bijvoorbeeld overal mooie bosjes narcissen uit de tuin toegevoegd aan het aanbod. Die kon Nedim natuurlijk niet laten staan nu ik erbij was! De markt in Turkije is echt een belevenis en ook een leuk uitstapje vanaf de boot.