Ieder volk heeft zo zijn eigen gewoontes, hoewel anderen ze soms raar vinden. Aan boord ontvangen wij veel gasten uit verschillende Europese en Niet-Europese landen. Ze genieten allemaal enorm, maar er zijn ook opvallende verschillen. Ik vind het altijd een uitdaging om bij de voorbereidingen van de reis zo goed mogelijk in te spelen op de soms bijzondere vragen die er zijn. In het begin van het bestaan van Güldeniz Sailing lukte dat nog niet direct. We hadden bij de start van het vaarseizoen prachtige foto’s gemaakt van het schip, het zeilen en de heerlijke ligbedden op het dek. Dat vonden de Nederlandse gasten ruim voldoende informatie om een zeilcruise te boeken. Maar toen in ons tweede jaar de eerste Turkse groep interesse had om de boot te huren, vroegen ze foto’s van de badkamer en de keuken. Ik had er nooit aan gedacht om daar goede foto’s van te laten maken. Het schip was onderweg en uiteindelijk heeft Nedim toen met zijn telefoon wat fotootjes gemaakt en verstuurd. Turkse groepen komen voordat ze boeken trouwens ook vaak alvast een weekend naar Bodrum om een schip te bekijken en kiezen. Het eerste waar de vrouwen dan heen gaan is de badkamer! De Fransen hebben weer andere interesses. Heel cliché, maar zij hebben vooraf  toch vooral vragen over de kwaliteit van het eten en de wijn. Dat geldt ook wel voor de Italianen. Engelsen houden van watersporten en spellen aan boord. Denen vragen naar een plaatsje voor het drinken van ‘sundowners’, Amerikanen en Duitsers zijn vaak sportief en relaxed (en welk merk bier schenkt u?), Belgen zijn beleefd en maken het supergezellig (ook voor de bemanning) aan boord. Veel verschillende culturen, maar ook veel overeenkomsten. Want uiteindelijk wil iedereen natuurlijk gewoon een heerlijke vakantiereis beleven. En genieten van ‘sailing, service and a smile’ doet iedereen.