Zeven tips om de beste Blue Cruise te kiezen

Zoek Blue Cruise in Google en er verschijnen tientallen aanbieders van Blue Cruises of zeilcruises op het scherm. Maar hoe kies je uit het enorme aanbod? Hier zijn zeven tips van Guldeniz Sailing Cruises.

  1. De Blue Cruise ontstond in Turkije in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Een schrijver uit Bodrum nam zijn vrienden mee op een houten vissersboot voor tochtjes in de Baai van Gökova. Het helderblauwe water, de vele baaien en het leven aan boord inspireerde hen tot lyrische verhalen. Tegenwoordig worden ook bootreizen in Griekenland, Kroatie en Italië aangeboden als Blue Cruise. Maar Zuidwest Turkije is nog steeds het beste vaargebied. Het weer is goed en er zijn veel baaien om te ankeren. De stroming en golven in dit deel van de Middellandse Zee laten de boot deinen, maar je wordt er niet zeeziek van!
  2. Een Blue Cruise is geen massatoerisme. De lengte van de schepen is maximaal 35 meter, het aantal passagiers maximaal 20. Grotere schepen steken te diep om voor anker te kunnen gaan in de kleine baaien. En die zijn juist het mooist.
  3. Een Blue Cruiseschip is van hout. De verzamelnaam voor dit type schip is ‘gulet’. Al in de oudheid werden deze schepen gebouwd als vrachtschip en veel gebruikt voor de handel tussen de landen aan de Middellandse Zee.
  4. In de loop der tijd zijn de gulets steeds comfortabeler geworden. De schepen hebben tweepersoonshutten met eigen badkamers. Er is warm water, elektra en Wifi en vaak een aantal uren airconditioning. Er zijn ook schepen met 24/7 airco, een jacuzzi op het dek en een jetski achterop. Wilt u meer luxe en voorzieningen dan betaalt u een hogere prijs.
  5. Bekijk wat is inbegrepen. Bij volpension zijn dat ontbijt, lunch en diner. Voor water en drankjes betaalt u extra aan boord. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Sterker: sommige reisorganisaties trekken klanten met de goedkoopste prijs en stimuleren de bemanning om zoveel mogelijk drank te verkopen om de inkomsten aan te vullen. Houdt u van lekker eten en variatie boek dan een wat duurdere Blue Cruise, bijvoorbeeld een Comfort Cruise.
  6. Van oorsprong zeilden alle gulets, maar helaas wordt er steeds minder gezeild. Maar juist de motor uit en ècht zeilen geeft de ultieme ontspanning. Zeilcruises worden aangeboden door specialisten en zijn duurder dan standaard Blue Cruises. Natuurlijk omdat het schip volledig zeil getuigd is en er meer personeel nodig is. Maar ook omdat het schip meer onderhoud nodig heeft.
  7. Veel gulets volgen standaard routes, per dag is omschreven waar het schip heen gaat en hoe lang het daar ligt. Misschien vindt u het fijn om vooraf deze zekerheid te hebben. Of houdt u van wat meer avontuur en flexibele routes. Ook dan is een zeilcruise een goede keus. Het hangt immers af van waar de wind ons brengt!

Tot slot boekt u natuurlijk bij een betrouwbare reisorganisatie die is aangesloten bij een reisgarantiefonds. Onze reisorganisatie MAVI Travel is aangesloten bij de GGTO en bij de VvKR. Lees meer op mavitravel.nl